Özel Çağın Göz Hastanesi

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bize Mesaj Yazın...

Üveit

Yapı olarak bir topa benzeyen gözün, iç kısmı jel kıvamında, ‘vitreus’ adı verilen bir madde ile doludur. Bu jel benzeri maddeyi çevreleyen üç tabaka vardır. En dışta sklera adı verilen beyaz kısım, en içte retina adı verilen ve görmemizi sağlayan kısım, ortada da uvea bulunur. Üveit; ortada yer alan uvea tabakasının inflamasyonuna (iltihabına) verilen addır. Buranın iltihabı gözün tüm dokularını etkilemektedir. Bu durum görmeyi ciddi şekilde tehdit eden durumlara neden olmaktadır. Üveit, gecikmeden düzenli olarak takip, tedavi olursa ve hastalık, hasta tarafından kabul edilir ve iyi anlaşılırsa başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Üvetin Nedenleri

Bazı vakalarda sebep bulunamamakla birlikte, virüsler, mantarlar ve parazitler gibi etkenlerle oluşabileceği gibi, vücuttaki bir hastalığın gözdeki belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bunlara örnek olarak, artrit, behçet hastalığı, bağışıklık sistemi hastalıkları, ülseratif kolit verilebilir. Bu yüzden çeşitli tahlil ve hastalıkları araştırmak gerekir.

Üvetin Belirtileri

Üveitin sık görülen bazı belirtileri şunlardır:

  •  Işığa karşı hassasiyet
  •  Görme bulanıklığı
  •  Ağrı
  •  Uçuşan cisimcikler
  •  Göz kızarıklığı

Üveit aniden ağrı ve göz kızarıklığı ile ortaya çıkabileceği gibi ağrısız görme bulanıklığı ile de görülebilir. Basit bir ‘kırmızı göz’ durumu aslında üveit gibi ciddi bir sorun olabilir. Eğer gözünüzde kızarıklık ve ağrı varsa bir Göz Hastalıkları Uzmanı tarafından muayene ve tedavi edilmelisiniz.

Üvetin Tanısı Nasıl Konulur?

Ne şiddette olursa olsun, üveit acil bir hastalıktır. Göz içerisindeki bir inflamasyon görmeyi etkileyebilir, eğer tedavi edilmezse körlüğe bile neden olabilir. Belirtiler başlayınca yapılacak ilk iş üveit konusunda tecrübeli bir göz doktoruna muayene olmaktır. Üveitlerin bir kısmında muayene ile tanı koymak mümkünken, bir kısmında tanı koyabilmek veya tanıyı teyit etmek amacıyla bazı testler gereklidir. Gözün arka bölümünün tutulması söz konusu ise görmenin ne derece tehdit edildiğinin anlaşılması ve tedavinin etkinliğinin izlenmesi için göz anjiografi(FFA), ultrasonografi gibi ileri tetkikler gerekli olabilir. Üveit vücudunuzun diğer bölgelerindeki hastalıklarla da ilişkili olabileceği için doktorunuz genel sağlık durumunuzu da öğrenmek isteyecektir. Gerekli görülürse diğer uzmanlık bölümlerine de muayene olmanız istenebilir.

Üveit Tedavisi

Üveit hastalığının uygun tedavi şekli, hastalığın şiddetine ve oküler yapıları kapsamasına bağlı olarak değişir. Tipik göz damlaları veya ağız yoluyla alınan ilaçlar, iltihabı azaltmak için reçete edilebilir. Daha ciddi inflamasyonlar için ağızdan veya damardan alınan ilaçlar, göz çevresi veya göz içine yapılan enjeksiyonlar ve cerrahi müdahaleler gerekebilir.