Katarakt nedir?
Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır.
Katarakt kimlerde görülür?
Katarakt, orta yaş üstü kişilerde görülen bir göz hastalığı olmakla beraber;
- Yeni doğan bebeklerde,
- Şeker hastalarında,
- Göze gelen fiziksel darbeler sonrasında,
- Uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda görülebilen bir göz hastalığıdır.
Kataraktın tedavisi ameliyat mıdır?
Katarakt, ilaçla veya gözlükle tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Kataraktın ilerlemesini durdurabilecek etkili bir yöntem yoktur ve oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt operasyonları iğnesiz, narkozsuz, ağrısız yapılarak hasta aynı gün evine dönmektedir. Katarakt ameliyatında dikkat edilmesi gereken bazı önemli unsurlar vardır. Hekimin tecrübesi ve göz içine konulan merceğin kalitesi, ameliyatın başarısını doğrudan etkiler. Kalitesiz merceklerle yapılan bir ameliyat sonrasında gözde enfeksiyon ve farklı komplikasyonlar gelişebilir. Bu durum kısa bir süre sonra hastanın ikinci kez katarakt olma riskini de beraberinde getirir. Bu da hasta için ayrı bir ameliyat riski ve maddi külfet anlamına gelir.
Katarakt belirtileri nelerdir?
- Görmede yavaş yavaş azalma
- Işığa hassasiyet (göz kamaşması)
- Çift görme
- Okuma zorluğu
- Gece görüşünde bozulma
- Renklerde soluklaşma veya sararma
- Gözlük numaralarının sık değişmesi
Katarakta erken teşhisin önemi nedir?
Tüm hastalıklarda erken teşhis önemlidir. Tabii katarakt için de geçerlidir. Erken teşhis konduktan sonraki aşamalar, periyodik takiplerin düzenli olarak yapılması ve sonunda görme seviyesindeki azalma kişinin günlük yaşamsal aktivitelerini olumsuz etkilemeye başlaması durumunda ise katarakt ameliyatı yapılmaktadır.
Katarakt ameliyatı sonrası göz kapatılır mı?
Ameliyat sonrası göz üzerine koruyucu göz sferi konulmaktadır. Yaklaşık 2-3 saat sonrası göz açılarak damlalara başlanır. Ama sonrasında ilk gün tekrar aynı sferle kapatılması önerilir. Özellikle ilk gece yatarken gözün kapatılmasında fayda vardır.
Katarakt ameliyatı öncesi hangi tetkikler yapılmalıdır?
Öncelikle ameliyat kararı vermeden önce tam kapsamlı bir göz muayenesi yapılarak hastanın ameliyata engel bir hastalığı olup olmadığı belirlenir. Ameliyat sonrası iyi görüp görmeyeceğini belirleyebilmek için gözün retina dediğimiz arka tabakasını inceleyen OCT denilen bir tetkik yapılır.Gözde astigmat olup olmadığını belirlemek için korneanın haritası çekilir. Buna göre astigmatlı mercek takılıp takılmayacağına karar verilir. Mercek numarasını hesaplamak için biyometri ölçümü yapılır.Ayrıca tedavi ve iyileşme sürecini şekillendirmek için gözün ön takakası olan korneanın endotel sayısı ölçümü yapılır.
Aynı gözde tekrardan katarakt oluşur mu?
Aynı gözde tekrar katarakt oluşmaz fakat arka kapsül dediğimiz lensin arkasında bulunan şeffaf 5-6 mikron büyüklüğünde zar kesifleşebilir(bulanıklaşma). Biz buna ikincil katarakt diyoruz.
İlerlemiş katarakt ameliyatının zorlukları nelerdir?
İlerlemiş katarakta göz merceği çok sertleşebiliyor bu nedenle ameliyat sırasında ultrason dalgalarına maruziyet artabiliyor.Ameliyat süresi uzayabilir ve ultrason dalgalarına bağlı Kornea dokusunda ödem gelişebilir. Çok beklemiş kataraktlar eriyerek fakoanaflaktik (alerjik )reaksiyonlara neden olabilir.İlerlemiş kataraktlar şişerek göz tansiyonuna neden olabilirler. Bu nedenle belli bir aşamadan sonra katarakları çok bekletmemekte fayda vardır.
Kataraktın sebepleri nelerdir?
Katarakt, çoğunlukla yaşa bağlı gelişmekle birlikte uzun süre güneş ışığına maruz kalmak, uzun süreli kortizon kullanımı, diyabet hastalığı, göze travmatik darbeler, yüksek miyopi, üveit, radyasyon, böbrek hastalıkları ve bazı metobolik hastalıklarda katarakta neden olabilir.
Katarakt ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
- Ameliyat sonrası göz kesinlikle ovuşturulmamalı ve baskı uygulanmamalıdır.
- İlaçları eksiksiz ve zamanında kullanmaya özen göstermek gerekir.
- İlaçlar hastanın ameliyat sonrası gözünde enfeksiyon oluşmasını engeller ve daha konforlu bir zaman geçirmesini sağlar.
- Hasta doktorun verdiği ilaçlar dışında gözlerine sıvı temasından kaçınmalıdır.
- Hasta kesinlikle ağır kaldırmamalı ve bir süre ani hareketlerden uzak durmalıdır.
- Ayrıca hijyenik olmayan ortamlardan uzak durulmalı.
- Hastanın günlük hayatındaki tüm aktiviteleri yapmasında bir sakınca yoktur.
Katarakt ameliyatından sonra hastanede yatılır mı?
Katarakt ameliyatından sonra hastanede yatmaya gerek yoktur ameliyattan 15 dakika sonra hastalar taburcu edilebilirler.
Katarakt ameliyatından sonra gözde batma normal midir?
Katarakt ameliyatından sonra göze batma olması gayet normaldir çünkü katarakt ameliyatı ndan sonra göz kuruluğu gelişebiliyor ve bu genelde 2-3 ay sürebiliyor bu dönemde hastalara suni gözyaşı vererek tedavi edebiliyoruz.
Katarakt tedavisinde göz numaraları da düzeltilebilir mi?
Günümüzde katarakt ameliyatlarında sadece kataraktı almıyoruz refraksiyon kusurlarını(göz dereceleri) da düzeltebiliyoruz. Miyopi, hipermetropi, astigimatizma ve hatta yakın görme dahi düzeltilebiliyor.