Özel Çağın Göz Hastanesi

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bize Mesaj Yazın...

Ameliyatsız Göz Çevresi Estetiği Yöntemleri

Ameliyatsız Göz Çevresi Estetiği Yöntemleri

Ameliyatsız Göz Çevresi Estetiği Yöntemleri

Cilt yaşlanmasının en önemli özelliği kırışıklıkların belirmesidir.Ciltte zaman içinde dermal kollajen, hyaluronik asit ve elastin azalmasına bağlı hacim kaybı ve doğal cilt incelmesi görülür. Bu süreç, sigara ve güneş ışınlarına maruz kalınması gibi çevresel faktörlerin etkisi ile hızlanır.

Günümüzde, özellikle bayanların korkulu rüyası olan ve yaşlanma belirtisi sayılan cilt kırışıklıkların yok edilmesinde ameliyatlı ve ameliyatsız estetik yöntemler geliştirilmiştir.

Bu makalede sizlere tüm dünyada popüler olan ve uygulamaları gün geçtikçe daha da yaygınlaşan ameliyatsız göz çevresi estetiği yöntemlerinden bahsedeceğim. Bunlar;

  1. Botulinum Toksin Enjeksiyonu (Botox)
  2. Gözaltı Işık Dolgusu Enjeksiyonu (Hyaluronik asit)
  3. Trombositten Zengin Plazma (PRP)

Botulinum Toksin Enjeksiyonları (Botox)

Botox, Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir proteindir. Hedeflenen kaslara küçük miktarlarda botox enjekte edildiğinde kimyasal denervasyon yaparak kas kasılmalarında geçici azalma olur ve tedavi edilen alanda cilt kırışıklıkları düzleşir ve kaybolur. Burada hedef kası felç etmek değil geçici bir kuvvet kaybı yapmaktır.

Botox, deriyi doğrudan etkilemez. Ancak siniri etkilediği için dolaylı olarak damar genişlemesine bağlı ciltte parlaklık ve canlılık etkisi gösterir.

Toksin etkisini enjeksiyondan 3 gün sonra göstermeye başlar ve 10. günde etkisi tamamen oturur. Etkisini 3-6 ay gösterir. Ancak tüm etkilerin tamamen geçmesi 6-7 ayı bulmaktadır.

Uygulama alanları

  • Kaş çatma çizgileri
  • Kaz ayağı çizgileri
  • Kaş kaldırma
  • Alt göz kapağı kırışıklıkları
  • Yatay alın çizgileri
  • Burun bölgesi tavşan çizgileri

Göz Altı Işık Dolgusu Uygulamaları (Hyaluronik Asit)

Yaşın ilerlemesi, çevresel veya genetik faktörlere bağlı olarak göz altı bölgesindeki doku hacminde azalma oluşabilir. Bu durum da göz altında çöküntülere, gölgelenmeye veya morluklara neden olur.

Zaman içerisinde doğal yaşlanma süreci, zararlı kimyasal maddeler ve güneş ışığı gibi çevresel faktörlere bağlı olarak vücudumuzdaki doğal hyaluronik asit stoğu azalır ve yok olur. Bu durumda cilt dokusunda bozulma olur. Derinin su tutma yeteneği kaybolarak deride kırışıklıklar belirir.

Göz altında oluşan çukurluklar, morluklar ve kırışıklıklar, özel olarak üretilmiş dolgu materyalleri ile azaltılabilir ya da ortadan kaldırılabilir. Bu sayede cildin uzun süreli yeniden yapılandırılması sağlanır.

Dolgu materyali olarak cildin yapı taşlarından olan hyaluronik asit kullanılır. Hyaluronik asit, deride doğal olarak bulunan biyolojik olarak parçalanabilen bir polisakkarittir. Göz altı bölgesine hyaluronik asit dolgusu uygulandığında, su tutucu özelliğinden dolayı cildimizin hidrasyonunu sağlar ve pürüzsüz ve yumuşak bir görünüm sağlar. Göz altı çukurlukları, morlukları ve kırışıklıkları kaybolur.

Işık dolgusu ile cilt gençleştirme göz altı bölgesinin dışında yüzde başka alanlara da uygulanmaktadır. Bunlar;

  • Elmacık şekillendirmesi
  • Nazolabial bölge şekillendirme
  • Dudak uygulaması
  • Alın ve Glabella uygulaması
  • Marionet ve çene dolgusu

Göz altı morluğunun PRP (Platelet Rich Plasma) ile Tedavisi

Trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması adı verilen PRP, cilt gençleştirici tedavi yöntemlerinden birisidir.

Kök hücre mantığından yola çıkan PRP yönteminde, büyüme faktörleri kök hücrelerin göçünü ve çoğalmasını tetikler. Böylece dokuda yenilenme meydana gelmektedir. Bu yöntemin en önemli avantajı kişinin kendi kanından elde edilmiş olması ve alerji riski taşımamasıdır.

Yapılan bu uygulamada; kişiden alınan çok az miktardaki kanı özel tüpe koyarak özel işlemlere tabi tutulur. Elde edilen az miktardaki trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma (PRP) kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilir.

Göz altı morlukları göz çevresinde sık görülen önemli bir cilt sorunudur. Çok çeşitli nedenleri vardır. Bunlar; genetik, egzema, atopi, kansızlık, guatr, vitamin eksikliği, uykusuzluk, kilo kaybı, alkol ve sigara kullanımı sayılabilir.

Göz altı morluğu olan kişiye özel iğneler yardımıyla bu bölgeye PRP yöntemi 2-4 haftalık aralıklarla 2-4 seans şeklinde uygulanır. İstenen etki 3. seanstan sonra belirgin olarak gözlenir.

PRP tedavisinde cilt yenilenmesi kalıcıdır. Ancak yaşlanma süreci devam ettiği için idame tedavisi gereklidir. Genel olarak idame tedavisi 8-10 ayda bir yapılabilir.

PRP uygulama alanları

Tüm cildin yapılanmasında, parlak ve sağlıklı görünüm elde etmek için

Göz altı morluklarının tedavisi

Oluşmuş kırışıklıkların giderilmesi

Vücutta oluşan çatlak izlerinin iyileşmesine destek

Güneş lekesi, yara izi ve sivilce izlerinin giderilmesi

Yüz, boyun, dekolte, bacak, eller ve kolların estetik tedavisi

Lazer veya kimyasal peeling uygulama sonrası cildin yapılanmasına yardımcı olmak

Saç ekimi sonrası veya saç problemlerinde

Ameliyat bölgelerinde skar oluşumunu azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılmaktadır.

Ameliyatsız Cilt Gençleştirici Tedavi Yöntemlerini (Botox, Dolgu, PRP) farklı zaman aralıklarında uygulamak mümkündür. PRP tedavisinden en az 2 hafta önce veya 2 hafta sonra botox enjeksiyonu ve dolgu yapılabilir.

Globalleşen dünyada ameliyat gerektirmeyen estetik uygulamalar baş döndürücü hızda artmaktadır. Yaşlanmayı belli bir süre geciktirme adına yapılan bu estetik uygulamalar insanların artan talepleri doğrultusunda popüler hale gelmekte ve biz hekimleri daha değişik arayışlara sürüklemektedir.