Özel Çağın Göz Hastanesi

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bize Mesaj Yazın...

Pterjium

Gözde et yürümesi(Pterjium) nedir?

Gözlerin beyaz kısmını kaplayan konjonktiva dediğimiz şeffaf dokudan başlayarak gözün şeffaf kısmı olan korneaya ilerleyen kolejen ve fibrovaküler dokuya denir. Halk arasında et yürümesi olarak adlandırılır

Gözde et yürümesi(Pterjium) kimlerde görülür?

Pterjiyum’un

  1. Nedeni genetiktir aile öyküsü olan kişilerde daha sık görülür.
  2. Nedeni güneşe maruziyettir. Ultraviyole konjonktivaya etki ederek pterjiyumu tetikler.
  3. Nedeni travmadır. Özellikle kimyasal yanıklar etkilidir.

Gözde et yürümesi (Pterjium) ne zaman tedavi edilmelidir?

Güneş ışınlarına maruziyetten kaynaklanan bir durumdur. Toplumda et yürümesi diye anılan pterjiyum dokusu gözümüzün en önünde bulunan cam gibi saydam olan kornea tabakasının merkezine doğru ilerlediğinde görmemiz bozulur. Bu aşamaya gelmeden mutlaka ameliyat yapılması gerekir.

Gözde et yürümesi (Pterjium) hangi yöntemlerle tedavi edilir?

Piterjiyumun tedavisi cerrahi ile olmaktadır. Cerrahide; otogreftli (yamalanarak)cerrahi ve eksizyon cerrahisi olarak ikiye ayrılmaktadır. Nüks gelişmemesi için biz otogreftli cerrahiyi öneriyoruz.

Pterjiumun ilaç tedavisi var mıdır?

Pterjium başlangıçta hafif damarlıyken, ilerleyen dönemde kornea tabakasına tutunup astigmat oluşumuna neden olabilir. Erken dönemlerde yanma batma, kanlanma gibi şikayetlere yol açabilir.İlerleyen dönemlerde korneayı çekerek görme bozukluğuna yol açabilir. Pterjiumun kalıcı tek tedavisi cerrahidir.

Pinguekula belirtileri nedir?

Pinguekula gözün konjonktiva tabakasında oluşabilen bir tür kitledir. Sarımsı veya açık kahve renginde üçgen şeklinde hafif kabarık oluşumlardır.Genellikle gözün iris ve burun arasındaki beya kızmında (sklera) ortaya çıkar. Çoğu insanda fazla şikayete neden olmaz. Ancak gözyaşı filmine zarar verirse yanma, batma, kaşıntı gibi kuru göz semptomlarına neden olabilir. Gözde kızasıklık ve kanlanma görülebilir.