Gözün kırma kusurlarını düzeltmek için kornea ön yüzeyine takılan özel maddelerden üretilen merceklere kontakt lens denilmektedir. Kontakt lensler görme kusurlarını düzeltmede kullanılan korneada yerleşmiş, küçük ve az görünür yapımlardır. Miyop, hipermetrop ve astigmatizmayı düzeltmenin yanısıra terapötik ve kozmetik amaçlı olarak da kullanılabilirler. Kontakt lensler, gözün kırma kusurunu optik kırıcıları sayesinde düzelterek daha net görmeyi sağlar.
Kontakt Lens Çeşitleri
Günümüzde kişilerin ihtiyaçları ve gelişen teknoloji sayesinde birçok kontakt lens tipi kullanıma sunulmuştur. Birçok isim ve sekil altında olmasına karsı kontakt lensler genel olarak 2 ana başlık altında incelenebilir.
Yumuşak Kontakt Lens: Hidrofilik, esnek, korneanın şeklini alabilen yumuşak yapıda olan lenslerdir. Yumuşak lensler çap genişlikleri nedeniyle korneada sabit kalabilen, uyum süresi kısa, günlük kullanım süresi uzun, kullanımı rahat lenslerdir. Gözdeki kusurun düzeltilmesi için kullanılan lenslerin çoğu renksizdir ve göze takıldığında görünümü değiştirmezler. Takıldıkları sürece kusuru giderir ve berrak bir görüntü sağlarlar. Tek kullanımlık, uzun süreli kullanılan, kozmetik renkli tipleri üretilebilmektedir.
Gaz Geçirgen Sert Lensler: Bunlar oksijene karşı değişik geçirgenliklere ve sert yapıya sahip lenslerdir. Korneanın şeklini almadıkları için yüksek astigmatizma ve keratokonus gibi olgularda özellikle tercih edilirler.
KONTAKT LENS KULLANIMI
Kontakt lens kullanımı görme kalitesini yükseltip konfor sağladığı kadar, yanlış kullanım halinde göz sağlığınızı da tehdit edebilir. Kontakt lens kullanacaksanız, takma – çıkarma ve temizlik gibi temel uygulamaları tam olarak bilmeniz gerekir.
Lens Takma Yöntemi
- Gözünüze veya kontakt lenslerinize dokunmadan önce, daima ellerinizi sabunla yıkayın. İyice durulayın ve tüy bırakmayan bir havlu ile ellerinizi kurulayın.Her seferinde önce sağ gözünüze lensinizi takmak iyi bir fikirdir. Böylece lenslerinizi karıştırmazsınız.
- Lensin ters olup olmadığını kontrol edin. Doğru tarafı anlamak için lensin yuvarlak kısmını parmağınızın ucuna koyun ve ışığa doğru bakın. Eğer kenarları dışarı doğru dönmüşse terstir. Eğer yuvarlak kenarlı bir tas gibi görünüyorsa düzdür, yani takılmaya hazırdır.
- Diğer elinizi kullanarak, üst göz kapağınızı tutun ve göz kırpmayı engelleyin.
- Lensi takacak elinizin diğer parmağıyla alt göz kapağınızı dikkatlice aşağı doğru çekin.
- Yavaşça göz kapaklarınızı bırakın ve gözünüzü kapatıp lens yerleşene kadar biraz bekleyin.
- Aynı aşamaları diğer gözünüz için de tekrarlayın.
Lens Çıkarma Yöntemi
- Gözünüze veya kontakt lenslerinize dokunmadan önce, daima ellerinizi sabunla yıkayın. İyice durulayın ve tüy bırakmayan bir havlu ile ellerinizi kurulayın.
- Lenslerin karışmasını önlemek için önce sağ gözünüzden başlayın.
- Yukarı doğru bakın ve alt göz kapağınızı orta parmağınızla dikkatlice aşağı doğru çekin.
- İşaret parmağınızı lensin alt kenarına dokununcaya kadar yavaş yavaş gözünüze yaklaştırın.
- Lensi gözünüzün aşağıdaki beyaz kısmına doğru kaydırın. Lensi baş ve işaret parmaklarınızın arasında nazikçe sıkıştırın ve çıkartın.
- Diğer lensinizi de aynı şekilde çıkartın.
- Günlük kullan-at lenslerinizi atın. Yeniden kullanılabilir lenslerinizi ise temizleyin ve solüsyon ile dezenfekte edin.
- Lenslerinizi ve lens kaplarınızı asla musluk suyuyla durulamayın.